пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Шануй - вивчай свій козацький край

Нещодавно усі охочі школярі долучилися до проведення рейду історичними місцями рідного краю, що безпосередньо пов'язані із історією українського козацтва.


 По закінченню уроків юні краєзнавці зібрались у шкільному музеї. Саме тут стартувала  марндрівка до пам'яток історії козацтва, розташованих у селі Пришиб та навколишніх селах - Роботівці, Кобелячку, Єристівці. Маршрут утворив своєрідне коло козацьких старожитностей

 Зупинка біля "Шведської могили" на березі річки Сухий Кобелячок. Відомо, що на цьому місці був встановлений дерев'яний хрест (друга назва місця - "Хресток"). Тут вібувалось освячення води  на Водохреще. За археологічними даними це давній курган доби пізнього палеоліту. Існують відомості про імовірне поховання тут шведських воїнів часів Північної війни. Не виключено, що насправді тут були поховані козаки Келебердянської сотні, що перейшли на сторону шведського короля Карла ХІІ. Та це лише припущення, що потребують уточнення.
 У селі Кобелячок учасники рейду відвідали місцевий музей.
 Директор музею Валентина Удовицька познайомила з матеріалами музею, що присвячені добі козацтва.
 Виявляється, поблизу села існував козацький хутір Рогізнівка, жителі якого активно опирались колективізації та зазнали через це переслідувань з боку влади. В роки Другої світової війни нацистські окупанти спалили поселення. Знекровлене сталінськими репресіями село так і не спромоглось на відродження. Вцілілі мешканці переселились до Кобелячка чи взагалі виїхали подалі від рідного краю. Та все ж не забувають про своє козацьке походження і час від часу збираються у Кобелячківському сільському музеї, щоб поділитись спогадами про минуле.

Також учні побували біля козацького кладовища у селі Єристівка.
Побачили курган Козацька могила на околиці села Пришиб.

Немає коментарів:

Дописати коментар